menu
Toon menu
4750613516-44864cf61a-z

Olieramp: na 25 jaar nog steeds merkbaar

Vijfentwintig jaar geleden liep de olietanker Exxon Valdez vast voor de kust van Alaska. Hierdoor kwam veel olie in zee terecht. De schade van deze ramp is nog steeds merkbaar.
donderdag 27 maart 2014

De olieramp nabij Bligh Reef in Alaska is één van de grootste olierampen uit de geschiedenis. Ongeveer 20 miljoen vaten olie kwamen in zee terecht. Dat heeft een grote impact op het leven in de zee.

Vele dieren konden door de olie in zee moeilijk overleven. Er zijn nog steeds minder orka's, haring, zeekoet voor de kust van Alaska sinds de ramp. Dat is niet alleen schadelijk voor het ecosysteem. Het ondermijnt ook de lokale economie. De vissers ondervinden er bijvoorbeeld hinder door. Het is moeilijker voor hen om rond te komen.

Schadevergoeding

Exxon, de oliefirma die verantwoordelijk is voor de ramp, beloofde schadevergoedingen te betalen. Er was meer dan 1 miljard dollar vrijgemaakt. Maar tot op vandaag, heeft niemand dat geld gezien. Er woedt nog steeds een juridische strijd hierover.

Klik hier voor een langere versie van dit artikel