menu
Toon menu
chevrolet-cobalt-sedan

Winst boven mensenlevens voor General Motors

De Amerikaanse autofabrikant General Motors maakte auto's met een defect in. Ongeveer 2,6 miljoen auto's hadden een startschakelaar die niet goed werkte. Maar General Motors verborg deze fout en zweeg. Dit had grote gevolgen.
donderdag 3 april 2014

Wanneer de startschakelaar van een auto niet werkt, zorgt dat ervoor dat de motor en het stuur kunnen blokkeren. Ook de airbag werkt dan soms niet. Ongeveer dertien dodelijke ongevallen, zijn het gevolg van een kapotte startschakelaar. General Motors is dus verantwoordelijk voor minstens dertien doden.

Zwijgen

Maar waarom zweeg General Motors over de kapotte startschakelaar? Volgens de Amerikaanse filmmaker Michael Moore is het antwoord eenvoudig. General Motors vond het te duur om meer dan twee miljoen wagens terug te roepen voor herstelling. Daarom zweeg de directie van General Motors. Winst was belangrijker dan een mensenleven voor General Motors, aldus Moore.

Klik hier voor een langere versie van dit artikel