menu
Toon menu
6mjld

Moet België nieuwe gevechtsvliegtuigen kopen?

Op 14 april werd een globale actie tegen militaire uitgaven georganiseerd. Op die dag willen vredesbewegingen regeringen overtuigen om minder geld te geven aan bewapening. Ook in België ondernamen de vredesbewegingen actie.
dinsdag 15 april 2014

Naar aanleiding van de actiedag, vroegen de vredesbewegingen aan de politieke partijen of ze nieuwe gevechtsvliegtuigen willen kopen voor het leger. De partijen Groen, SP.A en PVDA+ zijn tegen de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen. De partij N-VA twijfelt. De partijen CD&V en open-VLD zijn voor de aankoop.

Volgens de partijen die voor de aankoop zijn, moet het Belgisch leger moderniseren. Als we geen vliegtuigen kopen, geraken we achterop volgens hen. Maar Groen en SP.A vinden dat het Belgisch leger meer moet samenwerken met andere Europese landen. De taken moeten verdeeld worden. Het is daarom te vroeg om zomaar aan te kopen. PVDA+ vindt dat het Belgisch leger moet dienen om de vrede te bewaren.

De aankoop van nieuwe vliegtuigen zou zes miljard kosten. De partijen die tegen de aankoop zijn, vinden dat teveel geld. Volgens hen is in tijden van crisis niet gepast om zoveel geld uit te geven.

Klik hier voor een langere versie van dit artikel