menu
Toon menu
Villatinto

Klanten prostituees bestraffen?

Europa heeft plannen om klanten van prostituees te bestraffen. Maar hierover is er veel discussie. Sommigen vinden het goed dat er eindelijk iets gedaan wordt aan prostitutie. Anderen stellen dat de prostituees zelf het grootste slachtoffer zullen zijn van die maatregel. DeWereldMorgen.be ging het eens aan prostituees zelf vragen.
dinsdag 22 april 2014

De prostituees die de DeWereldMorgen.be sprak vinden de maatregel van Europa geen goed idee. Ze vinden het een vorm van broodroof. Als de klanten het risico lopen een boete te krijgen, zullen ze wegblijven. En hierdoor verliezen prostituees inkomsten.

Bovendien zal de maatregel het lot van prostituees niet verbeteren. Prostitutie zal blijven bestaan, maar op een meer geheime en bedekte manier. Dat zorgt ervoor dat prostituees in meer onveilige omstandigheden moeten werken. Want er is geen of weinig controle meer.

Armoede en begeleiding

Dat wil niet zeggen dat er geen problemen zijn met prostitutie. Prostituees lopen nog steeds hoge risico's en mensenhandelaars en pooiers zijn heel actief in de sector. Maar dat moet op een andere wijze aangepakt worden, vinden de prostituees. Klanten straffen zal niet veel helpen.

In plaats daarvan moet meer begeleiding komen. Er moeten organisaties zijn die prostituees helpen op allerlei vlakken. Bijvoorbeeld om uit de prostitutie te geraken. Daarnaast moet er iets gedaan worden aan armoede. Want armoede is nog steeds de voornaamste reden waarom mensen zich prostitueren.

Klik hier voor een langere versie van dit artikel