menu
Toon menu
Fcl 1014 1

Druk op Vlaamse verenigingen neemt toe

Vlaanderen telt 65000 verenigingen. In die verenigingen zijn ongeveer 1,3 miljoen vrijwilligers actief. Toch hebben verenigingen het steeds moeilijker in Vlaanderen. GAS-boetes, besparingen en steeds meer strenge regels bedreigen de werking van verenigingen.
vrijdag 25 april 2014

GAS-boetes zorgen ervoor dat vrijwilligers van verenigingen sneller een boete kunnen krijgen. Wanneer jeugdbewegingen bijvoorbeeld in open lucht evenementen organiseren, kunnen ze nu veel sneller boetes krijgen. Ook meer politieke verenigingen klagen erover dat GAS-boetes gebruikt worden tegen politieke acties.

Daarnaast voelen de verenigingen ook de besparingen. Er komt minder geld van de overheid. Hierdoor gaan verenigingen op zoek naar commerciƫle middelen. Maar dat ondergraaft de vrijwilligerswerking en het verenigingsleven.

Tot slot zijn er steeds meer regels waarmee verenigingen te maken krijgen. Er kruipt heel veel tijd in het naleven van al die regels. Het zorgt ervoor dat verenigingen veel minder bezig zijn met hun kernopdrachten.

Klik hier voor een langere versie van dit artikel