menu
Toon menu
Discriminatie

Discriminatie op arbeidsmarkt aanpakken

Vele jongeren van niet-Vlaamse oorsprong vinden heel moeilijk werk. Dat komt omdat jongeren met een anders klinkende naam vaak niet worden uitgenodigd op gesprek. Organisaties als Kif Kif pleiten ervoor om dit probleem aan te pakken. Een praktijktest zou een eerste stap in de goede richting zijn volgens Kif Kif.
vrijdag 2 mei 2014

Uit een rapport van Europees Netwerk tegen Racisme blijkt dat er een erg groot verschil bestaat tussen verschillende groepen jongeren. Het is duidelijk dat jongeren met niet-Vlaamse roots veel moeilijker aan werk geraken. Dat bewijzen de cijfers.

Het grote verschil tussen de groepen jongeren heeft te maken met discriminatie. Er zijn nog steeds veel werkgevers die liever niet iemand in dienst nemen met de naam 'Mohamed' of 'Fatima'.

Praktijktest

De organisatie Kif Kif eist dat iets wordt gedaan aan deze discriminatie. Ze stelt voor om een praktijktekst te organiseren. Het doel van een praktijktest is om discriminatie te bewijzen. Dat is soms erg moeilijk. Maar bij een praktijktest gaan proefpersonen de baan op die discriminatie moeten vaststellen. Er worden bijvoorbeeld jongeren van niet-Vlaamse origine naar een discotheek gestuurd om te testen of ze binnen mogen.

Wanneer we in staat zijn om discriminatie te bewijzen, kan het gerecht discriminerende werkgevers vervolgen. Dat is een eerste stap in de richting van een minder discriminerende arbeidsmarkt.

Klik hier voor een langere versie van dit artikel