menu
Toon menu
Antwerpse ring foto dewereldmorgenbe

Overkap de Antwerpse ring

Dit weekend schreven vijf professoren een brief waarin ze waarschuwden voor de gevaren van fijn stof. De professoren pleiten voor een overkapping van de Antwerpse ring. Dat lost alvast een deel van het probleem op.
maandag 5 mei 2014

Vooral rond de grote steden in Vlaanderen hangt veel fijn stof. Daar is ook het meest verkeer. Wie in grote steden dan nog eens dicht bij snelwegen woont krijgt het meest te maken met fijn stof. De Antwerpse ring is daar een typisch voorbeeld van.

Fijn stof zorgt ervoor dat Vlamingen gemiddeld dertien maanden minder lang leven. Hoe meer fijn stof aanwezig is in de omgeving waar je woont, hoe groter de kans dat je vroeger sterft. Studies tonen ook aan dat er een verband bestaat tussen fijn stof en longkanker.

Net daarom is een overkapping van de Antwerpse ring aangewezen. Filters in de tunnels waar de ring dan doorheen loopt, kunnen het fijn stof opvangen. Hierdoor zullen alvast de Antwerpenaars in gezondere lucht kunnen leven.

Lees hier een langere versie van dit artikel