menu
Toon menu
Wp 20140515 012

Langer werken is geen oplossing

Gisteren betoogden 1500 leden van de socialistische vakbond ABVV in Brussel. Ze verzetten zich tegen de pensioenplannen van rechtse partijen als N-VA. Volgens het ABVV lossen de voorstellen van rechtse partijen niets op.
vrijdag 16 mei 2014

Het ABVV klaagt verschillende zaken aan:

– N-VA wil een pensioenmalus invoeren. Het betekent dat je vijf procent van je pensioen verliest per jaar dat je vroeger dan 65 stopt met werken. Dat kan gepensioneerden tot 270 euro per maand kosten. En dat terwijl de pensioenen al heel karig zijn in ons land.

– Het ABVV stelt dat het geen goed idee is om langer te werken. Op dit moment zijn veel jongeren werkloos. Het is veel logischer dat oudere werknemers op pensioen gaan zodat ze plaats kunnen maken voor jongere werknemers.

– Volgens het ABVV levert langer werken geen besparing op. Want de kosten voor gezondheidszorg en uitkeringen lopen ook op wanneer mensen langer werken. Dat is iets wat rechtse partijen niet willen inzien.

Het ABVV stelt voor om de pensioenen te verhogen, zodanig dat minder gepensioneerden arm zijn. Momenteel leeft ongeveer twintig procent van die gepensioneerden in armoede. Daarnaast verzet het ABVV zich ook tegen langer werken.

Klik hier voor een langere versie van dit artikel