menu
Toon menu
Joke

Voorwaardelijke celstraf voor Nederlandse activiste

Joke Kaviaar kant zich al jaren tegen het Nederlandse asielbeleid. Via haar website post ze vaak teksten die oproepen tot verzet. Met enkele van die teksten konden de Nederlandse autoriteiten niet lachen. Kaviaar werd daarom veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke celstraf.
maandag 2 juni 2014

Joke Kaviaar (een schuilnaam) werd gearresteerd in 2011. Aanvankelijk vroeg het Openbaar Ministerie een celstraf van zes maanden voor Kaviaar. Uiteindelijk werden het twee maanden voorwaardelijk.

Kaviaar riep via haar website op om de kantoren van de Nederlandse integratiedienst te bestormen. Volgens de rechter heeft Kaviaar daardoor opgeroepen tot geweld. Maar Kaviaar betwist dat. Ze stelt dat het gaat om retoriek. Hetgeen ze schreef kan niet letterlijk worden genomen.

Stijlmiddel

Dennis Bos, hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, schaart zich achter die uitleg. Op Vice stelt hij dat de uitspraken van Kaviaar uit hun context werden gerukt. Volgens Bos gaat het duidelijk om een politiek stijlmiddel. Het is geen letterlijke oproep tot geweld.

Ook linkse activisten reageren verontwaardigd op het vonnis. Ze vinden het niet kunnen dat iemand als Kaviaar wordt veroordeeld en dat er nauwelijks ophef rond ontstaat. Volgens hun gaat het om een schending van de vrijheid van meningsuiting.