menu
Toon menu
Mosque

Protest tegen moskee neemt verrassende wending

In IJsland ontstond er protest tegen de komst van de eerste moskee. Op nieuwssites en sociale media namen het aantal haatdragende commentaren tegenover moslims toe. Maar de reacties op de haatdragende commentaren zorgde voor een verrassende wending.
donderdag 12 juni 2014

In IJsland woont zowat de kleinste moslimgemeenschap ter wereld. Ongeveer 770 mensen belijden er de Islam. Dat is nauwelijks 0,2 procent van de bevolking. Toch zorgde de aankondiging van de bouw van een moskee voor veel ophef op het eiland. Op nieuwssites en sociale media circuleerden vele berichten die racistisch van aard waren.

Maar voor vele IJslanders gingen de haatdragende berichten te ver. Er kwam een tegenreactie. Een groeiende groep IJslanders heeft een aanvraag bij de nationale moslimvereniging ingedien om als lid te worden opgenomen. Salman Tamimi, leider van de IJslandse moslimvereniging, reageert aangenaam verrast.

Opvallend detail: wie zich als lid inschrijft in een religieuze vereniging, geeft te kennen dat een deel zijn of haar belastingsgeld naar de vereniging in kwestie mag gaan. Een deel van de IJslandse bevolking steunt dus de komst van de moskee met eigen middelen. Ook al zijn ze geen moslim.