menu
Toon menu
Pensioen

Pensioenen: naar een puntensysteem?

Twaalf wetenschappers hebben onder leiding van Frank Vandenbroucke een nieuw pensioenplan geschetst. Het meest vernieuwende voorstel is de invoering van een puntensysteem. Maar hoe werkt dat systeem precies? En wat zijn de mogelijke nadelen?
dinsdag 17 juni 2014

Als het aan Vandenbroucke en zijn collega wetenschappers ligt, worden pensioenrechten voortaan uitgedrukt in punten. Doorheen je loopbaan verzamel je punten. Op het einde van je loopbaan worden die punten omgezet in een bepaald pensioen. Hoe meer punten, hoe meer pensioen.

Hoeveel punten je ophaalt gedurende je loopbaan, wordt bepaald door het aantal jaren dat je werkt en het loon dat je verdient. Hoe minder jaren je werkt en hoe minder je verdient, hoe minder pensioen je krijgt. Daar kunnen vragen bij gesteld worden. Want het verdiende loon zegt natuurlijk niets over hoe hard je werkt.

Een ander nadeel is dat de waarde van een punt kan dalen. Wanneer de gemiddelde lonen dalen, dan dalen ook de pensioensuitkeringen. Alles hangt dus af van hoe hoog of hoe laag het minimumpensioen zal gelegd worden. Maar dat is een politieke beslissing, waar Vandenbroucke en zijn collega's zich niet kunnen over uitspreken.