menu
Toon menu
Bloedarmoede in de gezondheidszorg.

Ziek zijn: eigen schuld, dikke bult?

Onderzoek van de Universiteit Antwerpen en de KULeuven toont aan dat Belgen niet zomaar solidair willen zijn met zieke medemensen. Met patiënten die hun ziekte opliepen door een ongezonde levensstijl, hebben Belgen weinig medelijden.
woensdag 18 juni 2014

Belgen zijn niet enkel selectief op basis van levensstijl. Ook leeftijd speelt een belangrijke rol. Jongere mensen zijn we meer geneigd te helpen dan oudere mensen.

Opvallend is dat de mening van de Belg hiermee in grondige mate verschilt van het beleid dat de overheid voert. De overheid kent geen steun toe op basis van levensstijl en leeftijd.

Uit vergelijkbare onderzoeken uit het buitenland blijkt dat mensen in het buitenland ook wel belang hechten aan levensstijl en leeftijd. Maar nergens is dat zo sterk als in België. In De Standaard stelt onderzoeker Jeroen Luyten dat Belgen erg weinig solidair zijn met de meest zwakken in de samenleving: ouderen en mensen met ongezonde levensstijl.

Luyten benadrukt dat een ongezonde levensstijl vaak samenhangt met een laag opleidingsniveau en een lagere sociale status. Daarom moeten ernstige vragen gesteld worden bij het idee dat een ongezonde levensstijl een vrijwillige keuze is. Vaak kiezen mensen er niet voor om ongezond te leven. Het zou dan ook onrechtvaardig zijn om hun daarvoor af te straffen.