menu
Toon menu
Roma in Noordstation

Roma-jongen ernstig mishandeld te Parijs

In een voorstad van Parijs werd een zestienjarige Roma ernstig toegetakeld door een groep onbekenden. Ze lieten de jongen voor dood achter in een winkelkarretje langs de weg. Frankrijk reageert geschokt. Maar er zijn ook opmerkingen te maken over de rol van de Franse regering hierin.
donderdag 19 juni 2014

Ongeveer twintig mannen sleepten de zestienjarige Darius uit het Roma-kamp aan de rand van Parijs en duwden hem een leegstaande kelder in. Daar sloegen en schopten ze hem tot hij niet meer bewoog. De schedel van Darius is op meerdere plaatsen gebroken en op dit moment verkeert hij nog steeds in een coma.

Waarschijnlijk werd Darius zo hard toegetakeld omdat buurtbewoners hem verdachten van een reeks recente inbraken. Maar het is helemaal niet zeker of Darius of de Roma in het kamp kunnen gelinkt worden aan de inbrakengolf.

Verantwoordelijkheid

De Franse president Hollande sprak zijn afgrijzen uit over de mishandeling van Darius. Maar critici wijzen erop dat de Franse regering een zware verantwoordelijkheid draagt.

Vorig jaar bijvoorbeeld zei de Franse Eerste Minister Manuel Valls dat de Roma zich niet willen integreren. Hij besloot dat ze allemaal terug naar hun land moesten.

Dergelijk uitspraken dragen bij tot een vijandig klimaat over Roma, zo luidt de kritiek. De stap naar geweld is dan makkelijker gezet.

Klik hier voor een Engelstalig artikel hierover.

Waarschuwing: schokkende beelden.