menu
Toon menu
Antikraak: Goedkoop wonen of het bewaken van leegstand?

Woonbonus afschaffen?

Wanneer je een huis koopt, kan je beroep doen op een woonbonus. De woonbonus is een systeem dat ervoor zorgt dat je een pak minder belastingen moet betalen wanneer je je eerste huis koopt. Maar een studie wijst uit dat dit niet zo voordelig is als het lijkt. Daarom pleiten sommigen om de woonbonus af te schaffen.
dinsdag 24 juni 2014

De woonbonus is in het leven geroepen om jonge mensen aan te zetten om een huis te kopen. Want het bezitten van een huis is het beste middel om armoede tegen te gaan. Bij gepensioneerden is het huis het belangrijkste deel van het vermogen.

Maar nu blijkt dat de woonbonus een maat voor niks is. Verkopers van huizen rekenen het effect van de woonbonus door in de prijs. De woonbonus heeft er dus voor gezorgd dat de huizen duurder worden. Hierdoor worden jongeren net minder gestimuleerd om een huis te kopen.

Daarom gaan er stemmen op om de woonbonus af te schaffen. Maar onder meer de socialistische vakbond ABVV waarschuwt ervoor dat dit een overhaaste reactie zou zijn. De woonbonus moet inderdaad aangepast worden, zo betoogt het ABVV. Maar er moeten maatregelen blijven bestaan die jongeren aanzetten tot het aankopen van een huis.