menu
Toon menu
Heiwa elementary school 18

270 euro voor boterhammen op school

Vlaamse scholen zijn van plan een boterhammentaks in te voeren. Zo'n boterhammentaks houdt in dat ouders een bedrag moeten betalen om kinderen hun eigen boterhammen te laten eten op school. De maatregel stuit op heel wat protest.
donderdag 26 juni 2014

De grootte van het bedrag dat moet betaald worden varieert. Sommige scholen vragen 25 cent per middag. Andere vragen tot meer dan 1 euro per maaltijd. Het betekent dat ouders soms tot 270 euro per jaar moeten bijbetalen. Voor een gezin met drie kinderen loopt dat op meer dan 800 euro per jaar.

Vele ouders vinden deze maatregel zeer onrechtvaardig. Wanneer kinderen hun eigen boterhammen eten, kan daar geen geld voor gevraagd worden, zo stellen ze. Bovendien is er geen alternatief. Werkende ouders kunnen hun (jongere) kinderen moeilijk buiten school laten eten.

Waarom scholen dan een boterhammentaks vragen? Dat heeft alles te maken met de besparingen bij de gemeenten. Basisscholen worden ondersteund door de gemeenten. Wanneer die gemeenten krap bij kas zitten, vloeit er ook minder geld naar de scholen. De scholen voelen zich daarom gedwonngen om elders inkomsten te halen. Bijvoorbeeld door een boterhammentaks in te voeren.