menu
Toon menu
800px credit cards

Zakgeld op een plastic kaart

De meeste kinderen krijgen van hun ouders elke maand wat geld. Het bestaat uit muntjes, of soms al eens een briefje. Wanneer je iets koopt, heb je minder geld. Dat kun je gelijk zien. Of voelen, aan de dikte van je beurs. Maar nu heeft een bedrijf in Engeland een nieuwe drager voor zakgeld: een debietkaart.
maandag 7 juli 2014

Kinderen van meer dan acht jaar mogen zo'n plastic ding gebruiken. Ouders kunnen op de kaart een bedrag storten. Ze kunnen zien waar hun kind geld aan besteedt. De kaart is bestand tegen dieven. Te volwassen winkels, producten en websites laat hij niet toe.

Ondertussen koopt het kind dingen met de kaart. En blijft zijn beurs even dik. Toch werkt de kaart anders dan bij ouders. Het ding lijkt wel een gsm: het is prepaid. Een kind kan nooit onder nul raken. Zo geeft het geen geld uit dat het niet bezit.

Leert de kaart aan een kind dus om te gaan met geld? Ja, want op is op. Maar dat is een besef dat voor sommige kinderen als een verrassing komt. Muntjes en papier voelen anders. Er vindt tastbaar een ruil mee plaats.

Met een kaart waan je je misschien wel Paris Hilton. En lijkt alles en iedereen te koop.

Ook is het een beetje raar dat ouders onbedoeld de NSA worden. Al willen ze geen dienst zijn voor de veiligheid van hun gezin. Ze kunnen overzicht houden over inkopen van hun kind. Datum, uur, plaats: elke beweging is na te zien.

In Belgiƫ blijken er ook van deze kaarten bestaan. Wel moeten kinderen er al tien jaar oud voor zijn. Ze kunnen dan hooguit 5000 euro uitgeven. Welke ouder kan dat betalen? De kaart zelf kost trouwens ook wat. Per maand?