menu
Toon menu
902844 24609967 thumbnail

Het klimaat is geen complot

Voor de Britse omroep BBC is de maat vol. Bij debatten over het klimaat hoeft niet langer minstens één ontkenner het woord te krijgen. Het vermoeit te veel, telkens op radio en televisie te horen dat het klimaat helemaal niet verandert.
dinsdag 8 juli 2014

Bij het klimaat heten ontkenners van veranderingen sceptici. Dat woord komt uit het Latijn. Het duidt op twijfel. Maar het vreemde is dat deze ontkenners hun twijfel goed verbergen. Ze weten zeker dat ideeën over veranderingen een complot zijn. De daders zijn activisten, die strijden voor een beter milieu. Dat gaat veel geld kosten.

Het vreemde is verder dat de meeste ideeën over de stand van het klimaat in dezelfde richting wijzen. Het klimaat verandert wél. Daar zijn bewijzen voor, die je kunt halen bij wetenschappers. Hun ideeën lijken dan ook sterk op theorieën.

Wel zijn die veranderingen in het klimaat niet om te lachen. Mensen zouden hun gedrag er een beetje op kunnen aanpassen. In de supermarkt, in hun woningen, in hun transport.

Een veel grotere rol speelt de industrie. Maar hun aanpassingen kosten inderdaad veel geld, op de korte termijn. Misschien heeft de industrie er belang bij niet te zwaar te tillen aan theorieën over het klimaat. Een complot bij andersdenkenden komt dan wel gelegen.

Maar als er een spel ontstaat van welles-nietes, gebeurt er niets. Terwijl de meeste wetenschappers dus zeggen dat zoiets fataal is. Voor nu en voor de toekomst.

Om serieuze maatregelen te nemen, zijn serieuze debatten nodig. En geen stoorzenders. Dat vindt nu dus ook de staatsomroep van Engeland. Uiteraard is daar protest tegen gekomen, met cartoons erbij.

Het bericht over het beleid van de BBC raakte trouwens pas breed bekend door een Amerikaanse site. Als bron noemde deze een intern rapport bij de Britse staatsomroep. Gelukkig valt het daar ook terug te vinden. Het bericht is dus geen canard, zoals de Fransen zeggen.