menu
Toon menu
1024px heydiddlediddle

Beleggen in kinderen

Je zult als ouder maar een brief krijgen dat de crèche van je kind waarschijnlijk morgen failliet gaat. En dat een zogeheten stille bewindvoerder een ander bedrijf zoekt dat geld wil stoppen in die crèche. Dat gebeurde begin juli in Nederland. Het ging niet om één crèche. En ook niet om één werknemer die door het failliet op straat kwam te staan.
woensdag 9 juli 2014

Estro is een organisatie die onder meer 380 crèches uitbaatte. Kennelijk liep dat niet soepel. Zelf weet ze het aan bezuinigingen van de overheid. En aan de economische crisis, waardoor hun klanten banen verliezen.

Niet alle crèches hoeven dicht. Estro staat garant tot eind juli. Daarna tekent het Britse bedrijf Smallsteps voor de overname, die men doorstart noemt. Twee derde van de dagverblijven kan open blijven. Resten 130 crèches, waar duizend mensen werken. Ze bevinden zich vaak in “krimpgebieden”, aan de randen van het land.

Onvermeld blijft hoeveel ouders zonder opvang raken. Laat staan hoeveel kindjes daar de dupe van zijn. De minister heeft goede hoop dat ook voor hen een oplossing komt.

Estro ving ongeveer 30.000 kinderen op. Daarmee haalde het vijf procent van de sector. Het bedrijf vulde zijn portemonnee door private equity. Wat dat is, weet bijna niemand. Maar het loont. Achter Smallsteps zit een grote maatschappij die al dertig jaar ervaring heeft – met beleggingen in de kinderopvang.

Niet bij elke crèche is winst het doel. Toch behoort kinderopvang tot de sectoren waaraan te verdienen valt. In de gezondheidszorg komt het ook voor, in het onderwijs, bij media… Dat voelt raar aan. Je zou denken dat iedereen recht heeft op even goede steun en informatie. Maar men zegt dat zulke diensten beter worden door de wedijver tussen bedrijven.

De vraag is wel waar al het geld blijft bij elke overname. In elk geval niet bij de opvoeders. Evenmin bij de overheid die voor kinderopvang verantwoordelijk is. Toch heeft Estro geen noodsprong gemaakt: ze bereidde de overname rustig voor.

Een kind is de toekomst, heet het. Daar moet je in investeren. En als deskundigen daar geen zin meer in hebben, omdat ze schulden hebben gemaakt? Part of the deal.