menu
Toon menu
Nature13531 sf1

Bijengif steekt meer

De vlag kan uit wanneer een wetenschapper een stuk heeft in het blad “Nature”. Het waren onlangs maar liefst vijf mannen, uit Nederland, van wie de kunde zowat vast stond. Alleen stemde hun slotsom niet erg vrolijk. Een bekend bestrijdingsmiddel in land- en tuinbouw verdelgt ook vogels.
donderdag 10 juli 2014

Om hun oogst beter te krijgen, gebruiken veel boeren imidacloprid. Dat goedje kennen we onder de naam bijengif. Het strijdt tegen insecten. Maar wanneer het in oppervlaktewater komt, krijgen vogels er ook last van. Hun levens lopen gevaar. Het gaat vooral om de spreeuw, de veldleeuwerik, de boerenzwaluw en de ringmus. Allen eten ze graag insecten.

Vijf biologen uit Nederland hebben dit ontdekt. Ze schreven een stuk over voor Nature, een topblad. Sinds gisteren is dat onderzoek ook online te lezen. Het voorspelt 'potential cascading effects' van het bijengif. Dan zou het werken als een waterval. Steeds meer, steeds harder. Horen we die vogels dan nog fluiten?

Het bijengif is een product van de firma Bayer. Over de hele wereld gebruiken boeren het al jaren. In Nederland vanaf midden van de jaren negentig. Wel gingen er nare geruchten over dat bijengif. Daarom besliste de EU vorig jaar tot een tijdelijk verbod. Eerst moesten biologen maar eens zien wat bijengif precies deed.

In Nederland zit het meeste van dat spul in de Randstad. Vijftien keer de waarde die is toegestaan. De vogelbescherming slaat alarm en vraagt om een verbod voor altijd. Het ministerie van Economische Zaken heeft het artikel meteen doorgespeeld aan een bevoegd College.

Volgens Bayer is de ophef overdreven. Volgens de firma hebben de wetenschappers vergeten alle oorzaken mee te tellen. Zoals verandering van het klimaat en voeding. Maar daar zullen de vogels van dienst hun buik vol van hebben.