menu
Toon menu
Pieter bruegel the elder the tower of babel vienna google art project 2

Yes, oui, nein, mijn liefste

Het Europese Hof heeft een klacht van een Turkse vrouw geldig verklaard. Ze wilde bij haar man in Duitsland komen wonen. Maar dat mocht eerst niet. Ze sprak niet goed genoeg Duits.
vrijdag 11 juli 2014

Sinds de jaren zeventig heeft de EU een afspraak met Turkije. Daarmee valt er niet te tornen aan de ‘vrijheid van vestiging’ bij Turken die in Europa hun geluk willen zoeken. Maar Duitsland is daar niet meer zo blij mee. Van oudsher wonen er al veel Turkse ‘gastarbeiders’ – zonder hen zou de huidige Mannschaft het misschien niet hebben geschopt tot de finale.

In 2007 heeft Duitsland een taaltoets ingesteld. Het had er andere redenen voor. Het beheersen van het Duits zou beter zijn voor de integratie. Ook heette de kans op schijnhuwelijken kleiner. In de praktijk slaagde een derde van de deelnemers niet voor de test.

Nu zegt het Europees Hof dus dat zoiets in strijd is met het recht om je gezin te herenigen. Wel houdt het Hof vast aan een taaltoets voor immigranten uit andere landen dan Turkije. Een Duitse politicus heeft gezegd dat er zo twee maten ontstaan. Hij betreurde dat. Een andere politicus vond dit quatsch. Duits leer je het snelst ter plekke, zei hij.

De Turkse vrouw zal er haar eigen gedachten over hebben. De Duitse ambassade in Ankara kan haar verzoek niet langer weigeren. Ze mag zich bij haar man voegen, die sinds 1998 in Duitsland woont.