menu
Toon menu
Gaza01

Belgen vechten mee in Israëlisch leger

Volgens schattingen vechten er een vijftigtal Belgen mee met het Israëlisch leger. Zij worden ingezet voor de operatie in Gaza. De aanwezigheid van Belgen in het Israëlisch leger roept veel vragen op.
donderdag 24 juli 2014

De Belgen die meevechten met het Israëlische leger hebben een dubbele nationaliteit. Ze hebben dus zowel een Israëlisch als een Belgisch paspoort op zak. Dat zorgt ervoor dat ze dienstplicht kunnen opnemen in het Israëlische leger.

De eerste Israëlische soldaat die omkwam tijdens het conflict in Gaza was een Belg. Het gaat om Eytan Barak, een twintigjarige Brusselaar. Hij werd gedood door Israëlische kogels. Een medesoldaat hield hem per ongeluk voor een Hamas strijder.

De dood van Barak bewijst dat Belgen ingezet worden voor militaire operaties. Dat is heel omstreden. Omdat het Israëlisch leger wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en schendingen van mensenrechten.

De vraag is dus of Belgen die meevechten in het Israëlisch leger niet moeten vervolgd worden. Critci wijzen er ook op dat terugkerende Syriëstrijders hard worden aangepakt door onze justitie. Maar Belgen die met het Israëlisch leger vechten worden met rust gelaten.