menu
Toon menu
2014 pro russian unrest in ukraine

Bewapende missie naar Oost-Oekraïne?

Naast Nederland en Australië pleit ook Groot-Britannië nu voor een bewapende missie in het Oosten van Oekraïne. Aanleiding voor deze oproep is de crash van het vliegtuig MH17 in Oost-Oekraïne.
donderdag 24 juli 2014

Nederland en Australië werken al een tijdje aan een VN-resolutie die een gewapende missie moet mogelijk maken. Maar nieuw is dus dat ook de Britse regering achter zo'n missie staat.

De Britse vice-premier Nick Glegg verklaarde in een radioprogramma dat de Britse regering dat de Britse regering de mogelijkheid voor een bewapende missie wil onderzoeken. Ondertussen heeft Australië al vijftig agenten vrijgemaakt. Deze agenten kunnen onmiddellijk ingezet worden in Oost-Oekraïne.

Volgens de Britse vice-premier mag de gewapende missie enkel dienen om de plaats te beschermen waar het vliegtuig neerstortte. Het is niet de bedoeling om zich echt militair te gaan mengen in het conflict.

Toch is het de vraag of een bewapende missie niet zal leiden tot een nog groter conflict in de regio. De kans dat een bewapende missie zal botsen met de rebellen in de regio is bijvoorbeeld groot. En ook de reactie van Rusland blijft onvoorspelbaar.

Een bewapende missie naar het rampgebied sturen, zal dus waarschijnlijk meer kwaad dan goed doen.