menu
Toon menu
1409 1 knack magazine 2

Knack censureert opiniestuk

Het tijdschrift Knack had een opiniestuk geplaatst van Yassine Channouf op zijn website. Het stuk dat ook hier te lezen valt, werd zonder reden van de website van Knack verwijderd. Knack weigert voorlopig om uitleg te geven bij het voorval.
woensdag 30 juli 2014

Het opiniestuk met de titel 'Israël: de laatste antisemitische staat' stond nauwelijks vierentwintig uur online. Zonder de auteur van het stuk te informeren werd het offline gehaald. Dit lokte verontwaardiging uit bij vele lezers. Die verontwaardiging werd onder andere op twitter en andere sociale media geuit onder de hashtag #knackcensureert.

Wat is er precies gebeurd? Waarom haalde Knack de tekst weg? Vermoedelijk omdat Joods Actueel en bepaalde politici druk uit oefenden op Knack. Op de website van Joods Actueel staat het volgende te lezen:

“Volgens onze informatie zou de redactie [van Knack] zich reeds verontschuldigd hebben bij enkele politieke instanties die het blad op de vingers hadden getikt. “Vanwege de lage permanentie bij de online-redactie tijdens het weekeinde kon dit stuk verschijnen, maar het was geenszins de bedoeling om dergelijke ongefundeerde en haatdragend proza te publiceren”, aldus de repliek [van Knack].”

Als het klopt dat Knack het opiniestuk weghaalde na kritiek van politieke instanties, dan hebben we te maken met censuur. Van een vrije pers kan geen sprake zijn wanneer de politiek kan bepalen wat wel en niet op een nieuwssite komt. Of sterker nog: wanneer de politiek de macht heeft om wat gepubliceerd is terug te roepen.