menu
Toon menu
Tax

Werken we vanaf nu voor onszelf?

Het staat in vele kranten: vanaf nu werken we voor onszelf. Het geld dat we vanaf dit moment verdienen is voor ons. Het geld dat we daarvoor verdienden gaat via belastingen naar de staat. Zes augustus zou daarom Tax Liberation Day zijn. Maar klopt dit wel?
woensdag 6 augustus 2014

Stellen dat we ieder jaar acht maanden voor de staat werken en vier maanden voor onszelf: dat is eigenlijk fout. Er wordt geen rekening gehouden met hoe ons systeem van belastingen echt werkt.

Belastingen betalen staat niet gelijk aan het zomaar weggeven van geld aan de staat. Voor het geld dat we geven aan de staat krijgen we ook heel wat terug.

Om een voorbeeld te geven: de wegen waarover we iedere dag rijden worden onderhouden met belastingsgeld. Wanneer je dus iedere dag de auto neemt om naar het werk te gaan, is dat gratis. Het is iets wat je terugkrijgt, omdat je belastingen betaalt. Ook als je ziek bent of werkloos bent, krijg je heel wat van de staat terug.

Daarom is het verkeerd om te zeggen dat we maar vier maanden per jaar voor onszelf werken. We werken een heel jaar voor onszelf.

Ongelijkheid

Er is nog een andere fout die gemaakt wordt. Als we het over Tax Liberation Day hebben, dan lijkt het alsof we allemaal evenveel belastingen betalen. Maar dat is helemaal niet zo. Mensen met een groot vermogen of grote bedrijven betalen nauwelijks belastingen. Gewone werknemers betalen veel meer belastingen.

Het is dus helemaal niet correct om te beweren dat we allemaal tot nu moeten werken voor de staat. Sommigen dragen niets bij tot de staat. Anderen net heel veel. Die ongelijkheid wordt weggewist als we het over Tax Liberation Day hebben.