menu
Toon menu
48dac292ca849d51263f279b6bd5317f large

Het doel van Doel?

Eén Belgische reactor is al dagen in het nieuws. Hij wordt Doel 4 genoemd. Er is iets mee aan de hand. Doel 4 lijkt wel een prooi van complotten. Maar wat moet een reactor eigenlijk?
donderdag 14 augustus 2014

Op 5 augustus kwam reactor Doel 4 stil te liggen. Er was iets kapot. Bij een kerncentrale kun je dan beter voorzichtig zijn. Twee dagen later rook producent Electrabel onraad. Had iemand zitten morrelen aan de reactor? Dan zou het geen ongeluk zijn, maar sabotage. Daags daar weer na bleek dat het Parket van Dendermonde een onderzoek was gestart.

Kan Doel 4 terug in bedrijf? Ja, luidde het eerst: op 18 augustus. Nee, klonk het even later: midden september. Ook niet, denkt men nu: eind van het jaar. Maar dan is het al winter. Het parket sluit niet langer uit dat er ‘nucleair terrorisme’ is geweest. De Staatsveiligheid doet intussen mee aan het onderzoek.

Vandaag beziet Aviel Verbruggen de affaire voor De Standaard. Hij is specialist in energie, maar ook in economie. Verbruggen zegt dat regeringen hebben geaarzeld met energie die veilig is. Veel geld ging op aan belangen met risico’s. Gelukkig heeft de specialist hoop.

In de toekomst kan energie duurzaam zijn. Nu al is er de WakaWaka. Met dat ding kun je door licht je gsm opladen. En gisteren bleek dat 10.000 burgers samen zonnepanelen willen kopen. Dit was een idee van de provincie Antwerpen. Doel valt onder Oost-Vlaanderen.