menu
Toon menu
Gemengd huwelijk

Protest tegen gemengd huwelijk in Israël

Zondagavond vond er een manifestatie plaats in de Israëlische stad Rishon LeZion. De manifestatie was gericht tegen het huwelijk van een joodse vrouw en een Arabische man. Voor sommige joden kan zo'n gemengd huwelijk niet door de beugel. Ze vatten een gemengd huwelijk op als verraad tegenover het joodse volk.
dinsdag 19 augustus 2014

Het was de joodse groepering Levaha die had opgeroepen tot het protest. Levaha is een actiegroep die huwelijken tussen Arabieren en joden wil tegengaan. Dat doet de groep onder meer door te protesteren aan het gemeentehuis waar het huwelijk zich voltrekt.

Levaha staat bekend als extreem-rechts en racistisch. De groepering schuwt geweld en intimidatie niet. Zowel de bruid als de bruidegom werden bedreigd in de weken die voorafgingen aan het huwelijk. Ook de eigenaar van de trouwzaal ontving bedreigingen. Het koppel moest veertien veiligheidsagenten inhuren voor het huwelijk.

Levaha beschouwt joodse vrouwen die huwen met Arabische mannen als verraadsters. Ze zijn tegen iedere vorm van assimilatie.

Bekijk hieronder een korte reportage over de actie van zondag: