menu
Toon menu
Corruptie is rem op ontwikkeling

Strijd tegen wereldwijde corruptie begint in het Westen

Landen in het Zuiden hebben vaak te maken met corruptie en belastingsontduiking. Het is één van de redenen waarom er vaak armoede heerst. Wat minder mensen weten, is dat banken in het Westen een belangrijke rol spelen. Zij zorgen er vaak voor dat corruptie en belastingsontduiking blijven bestaan.
dinsdag 9 september 2014

Wanneer een staat te weinig inkomsten heeft door corruptie, dan heeft dat rampzalige gevolgen. Scholen, wegen of ziekenhuizen kunnen dan moeilijk onderhouden worden. Zo blijft de bevolking gevangen in een spiraal van armoede.

Het geld dat via corruptie wordt verdiend wordt vaak op westerse banken geplaatst. Het zijn advocaten, bankiers en zakenmannen in het Westen die dus een belangrijke rol spelen in het laten voortbestaan van de corruptie. Want zij zorgen ervoor dat het geld een bestemming krijgt. In de strijd tegen corruptie moeten dus ook rijkere, westerse landen een inspanning doen.

Dat kan door informatie over belastingen uit te wisselen tussen landen. Of door transparanter te werken. Burgers zouden bijvoorbeeld zicht moeten krijgen op wat er met hun belastingsgeld gebeurt. Of grote, internationale bedrijven zouden een deel van hun boekhouding publiek moeten maken.

Vermoedelijk zullen dergelijke maatregelen besproken worden op de G20. De G20, de top van van de twintig rijkste landen in de wereld, komt op 15 en 16 november bijeen in Australië. Wanneer de G20 stappen neemt in de richting van meer transparantie, dan betekent dat een grote stap vooruit in de strijd tegen corruptie.

reacties

2 reacties

  • door Charles ouvry op woensdag 10 september 2014

    ??????????

    Met een dergelijke titel is het mogelijks niet overbodig toch één argument aan tehalen waarom deze strijd in het Westen BEGINT... President Zuma zal het graag horen, Voorzitter Xi iets minder....

  • door Charles ouvry op woensdag 10 september 2014

    ??????????

    Met een dergelijke titel is het mogelijks niet overbodig toch één argument aan tehalen waarom deze strijd in het Westen BEGINT... President Zuma zal het graag horen, Voorzitter Xi iets minder....

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties