menu
Toon menu
Women smallholder farmers in kenya

Steeds minder land voor Afrikaanse boeren

Afrikaanse boeren hebben steeds minder land. Daar zitten grote bedrijven en erfenissen voor iets tussen.
donderdag 11 september 2014

In Zuid- en Oost-Afrika zorgt het ervoor dat boeren een stuk land hebben dat meestal nog geen hectare groot is. Dat is erg weinig om van te leven.


Dat heeft te maken met erfenissen. Wanneer een boer overlijdt, dan is het de gewoonte dat het land onder de kinderen wordt verdeeld. Maar stel dat een boer tien kinderen heeft, dan wordt het land dat ieder kind krijgt tien keer kleiner. Uiteindelijk heeft iedere boer zo een erg klein stuk land.


Maar het zijn niet alleen erfenissen die ervoor zorgen dat boeren minder land hebben. Ook grote bedrijven spelen een belangrijke rol. Die grote bedrijven kopen gigantische stukken land op. Vaak blijven die stukken land leeg. Of er worden gewassen op gekweekt die geen voedsel zijn.


Wet


Dat Afrikaanse boeren steeds minder land hebben, is een probleem. Want het grootste deel van het voedsel wordt geproduceerd door kleine boeren. Het gevaar bestaat dat de voedselproductie in het gedrang komt.

In vele Afrikaanse landen bestaan wetten die verbieden om landbouwgrond te blijven opdelen. Maar het probleem is dat lokale boeren die wetten vaak niet kennen. Of dat grote bedrijven ze gewoon aan hun laars lappen.

reacties

Eén reactie

  • door jan peeters op donderdag 11 september 2014

    Er is niet minder land. Het landoppervlak van de aarde is al duizenden jaren bijna ongewijzigd. Er zijn alleen veel meer boeren. Dat is het grote probleem, vooral in landen waar een enorme bevolkingstoename is. In Afrika verdubbelt de bevolking om de paar tientallen jaren, wat uiteindelijk zal leiden tot katastrofes, armoede, honger, ziekten en oorlog. Rwanda was een voorbeeld van de druk door de bevolkingsexplosie. Helaas wordt aan dit probleem weinig gedaan. Zelfs in dit artikel wordt het probleem omfloerst omschreven als "verstedelijking" in plaats van overbevolking.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties