menu
Toon menu
Isis

Waar komt IS vandaan?

De terreurgroep IS (Islamitische Staat) heeft een groot deel van Syrië en Irak in handen. Het lijkt wel alsof IS uit het niets komt. Maar dat is niet helemaal waar. IS werd grootgemaakt door de VS en Saoedi-Arabië.
vrijdag 12 september 2014

Tijdens de opstand in Syrië hebben de Verenigde Staten de Syrische rebellen gesteund. Dat deed de VS onder meer door trainingskampen op te richten. Ook Turkije, Jordanië, Frankrijk en Groot-Brittannië hielpen die trainingskampen te organiseren. Sommige leden van IS hadden hun opleiding in die trainingskampen.

De VS heeft niet alleen trainingskampen georganiseerd. Ze hebben ook wapens en geld geleverd aan IS. Dat deden ze via landen die hun bondgenoten zijn. Het gaat om landen als Saoedi-Arabië, Qatar en Koeweit.

Maar waarom steunen de VS en Saoedi-Arabië extremistische groepen als IS? Dat heeft onder andere te maken met Iran. Zowel de VS als Saoedi-Arabië hebben graag dat Iran niet te veel macht heeft. Daarom steunen ze soennitische extremisten die de wapens opnemen tegen het sjiitische Iran.

Die politiek van de VS en Saoedi-Arabië is natuurlijk erg gevaarlijk. Want als een extremistische groep te groot wordt, moeten ze die opnieuw gaan bestrijden. Dit is wat nu gebeurt met IS. Op dit moment bombardeert de VS de strijders van IS. Maar eigenlijk hebben ze die strijders zelf mee grootgemaakt.

reacties

2 reacties

  • door Jan Willems op zondag 14 september 2014

    Bij een recent bezoek aan Firenze moest ik wel even slikken. Op de Piazza de la Signoria staat een zwart beeld, een van de vele kunstwerken in deze Italiaanse stad. Het stelt een man voor met in de ene hand een zwaard, in de andere het afgehakte hoofd van zijn slachtoffer. Het ‘kunstwerk’ is een afbeelding uit de mythologie van Griekenland, de bakermat van onze Westerse beschaving. IS in Firenze!

  • door Roland Horvath op vrijdag 19 september 2014

    De VS willen in Azië olie roven. Daarom willen ze voortdurend militair aanwezig zijn in die regio en hebben ze sedert het einde van de Sovjet Unie in 1991 de Islam, de moslimlanden en het zogenaamde moslim terrorisme tot vijand nummer één gemaakt onder andere sedert 2001 met 9/11. Extreem- rechts in West Europa doet goed mee met de propaganda, de hetze en het haat zaaien tegen alles wat Islam of moslim is. Bovendien wil het VS militair industrieel complex voortdurend oorlog anders raken ze hun wapens nog aan de straatstenen niet kwijt. Dus richten ze extremistische groepen op of steunen die in elk geval tot ze vijanden van de VS kunnen worden. Creëren van klanten en klantenbinding. Sedert WO II waren de VS betrokken in ongeveer 250 gewelddadige conflicten/ oorlogen. Niet alleen in het Midden Oosten, ook in Oekraïne wordt deze tactiek toegepast. Door de steun van de VS hebben extreem rechtse groepen een staatsgreep kunnen plegen en hebben zo een reactie van pro Russische groepen uitgelokt en daardoor Oekraïne gedestabiliseerd. Eerder is die methode ook toegepast in Joegoslavië. Het VS grootkapitaal wil de almacht over heel de wereld en is daardoor samen met de klimaatverandering en de uitputting van grondstoffen zoals energie- voedsel- water- land een mogelijke oorzaak van een WO III.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties