menu
Toon menu
Syria

Wat gebeurt er met Syriëstrijders?

Sommige Belgische jongeren willen graag meestrijden in Syrië. Maar de jongeren die vertrekken weten niet wat hun zal overkomen. Daarom een kort overzicht van wat Belgische jongeren te wachten staat in Syrië.
maandag 15 september 2014

Naar Syrië of Irak trekken lijkt echt geen goed idee. Dat bewijzen de Belgische jongeren die al in Syrië geweest zijn.

Jejoen Bontinck is waarschijnlijk de bekendste Vlaamse Syriëstrijder. Hij vertrok vorig jaar naar Syrië. Maar veel gevochten heeft hij niet. Kort na zijn aankomst werd hij gevangen gezet door strijders van IS. Ze vonden dat Jejoen niet islamitisch genoeg was.

Jejoen zat meer dan drie maanden vast in Syrië. Hij zat samen gevangen met James Foley, een Amerikaanse journalist die later onthoofd werd door IS.

Dood en gevangenis

Vele Vlaamse Syriëstrijders sterven. Ongeveer dertig Vlaamse jongeren zijn omgekomen tijdens gevechten in Syrië. Andere strijders komen zwaargewond terug. Vaak hebben ze ook ernstige geestelijke problemen door het geweld dat ze in Syrië meemaakten.

Maar ook wanneer Syriëstrijders niet dood of gewond terugkeren, hebben ze een zwaar probleem. De Belgische politie spoort alle jongeren op die in Syrië hebben gevochten. Wie in Syrië heeft gevochten, moet naar de gevangenis.

Politici zijn ook van plan om de paspoorten van Syriëstrijders af te nemen. Zodanig dat ze niet meer België binnen kunnen. Zo worden Syriëstrijders die terugkeren volledig afgesloten van familie en vrienden.

reacties

Eén reactie

  • door ismail spada op woensdag 17 september 2014

    zou dat niet getuigen van dezelfde harde standpunten, als die van de leden van ISIS, om geen genade te tonen aan terugkerende Syriëgangers.

    God is Barmhartig Meest Vergevend.

    En ieder mens kan fouten maken en spijt krijgen. Wie alle duivels heeft zien ontbinden heeft waarschijnlijk genoeg stof verzameld om zijn ganse leven iedere zin in strijd tegen mensen verloren te hebben.

    Misschien kunnen ze onze hulp zelfs best gebruiken?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties