menu
Toon menu
Women move into the wartime labor force nara 292131

Waarom minder werken een goed idee is

Femma, een christelijke vrouworganisatie, pleit ervoor om maar dertig uur per week te werken. Dat is ongeveer tien uur minder per week werken dan nu. Volgens Femma levert minder werken alleen maar voordelen op.
dinsdag 16 september 2014

Wat zijn de voordelen van minder werken?

 • Mannen en vrouwen worden gelijker
  Als we allemaal minder werken, dan hebben mannen en vrouwen meer tijd. Ook mannen kunnen zich dan meer met de opvoeding van kinderen bezighouden. Vrouwen kunnen dan weer makkelijker een carrière uitbouwen. Mannen en vrouwen worden dus gelijker als ze allebei minder werken.
 • Meer tijd voor dingen die echt belangrijk zijn
  Als we minder werken, komt er meer tijd vrij voor dingen die echt belangrijk zijn. Denk aan de opvoeding van kinderen of het verzorgen van ouderen. Vele mensen hebben daar nu geen tijd voor omdat ze het te druk hebben.
 • Goed voor het milieu
  Minder werken is goed voor het milieu. Want wie meer vrije tijd heeft, die moet minder snel leven. De auto kan bijvoorbeeld vervangen worden door de fiets. Of in plaats van voorverpakte maaltijden te kopen, hebben we tijd om zelf te koken. Dat zorgt voor minder afval.

 • Meer jobs
  Wanneer iedereen minder werkt, kunnen we het werk beter verdelen. Het zorgt ervoor dat er meer jobs zijn en minder werkloosheid.
reacties

3 reacties

 • door Roland Horvath op woensdag 17 september 2014

  Volledig akkoord. Er zijn tal van andere voordelen te noemen. Bijvoorbeeld:

  1/ De GMO bepalen het ritme van ons leven bijvoorbeeld slechts 4 à 5 weken verlof. Alles voor de productie die de maatschappij opjaagt en voor de winst. Onder andere de opvoeding van de kinderen en de voeding lijden er onder zie de punten 2 en 3 van het artikel. Ter vergelijking, in de middeleeuwen werd er vooral in de lente en de herfst gewerkt - en oorlog gevoerd. In de zomer en de winter was het respectievelijk te warm en te koud.

  2/ Velen verwachten dat over 50 jaar wereldwijd de structurele, blijvende werkloosheid wel eens 50 procent zou kunnen bedragen door automatisering. Die periode komt in elk geval. Daar moeten we ons op voorbereiden.

  3/ In veel beroepen kan men even veel doen in 6 uur als in 8 uur. Onder andere in beroepen waar concentratie en begrip/inzicht essentieel zijn. Die nemen in de loop van de dag af door vermoeidheid.

  Conclusie: Het is onverantwoord als niet op middellange termijn gestreefd wordt naar een 30 uren week in de hele EU.

 • door Carlos Pauwels op donderdag 18 september 2014

  Liefst beide voetjes op de grond houden en niet gaan zweven. Wie betaalt de veerman? M.a.w. 30 uur werken voor 30 uur loon? Of bedoelen jullie 30 uur/week werken met behoud van loon? De bedrijven zijn toch rijk genoeg. Is dat de redenering? Velen zullen jullie zien komen denk ik. Gedaan met de twee auto's, gedaan met op reis gaan, gedaan met bouwen, kortom gedaan met het luxeleventje. Meer mensen zouden normaliter werk moeten vinden, maar voor een laag loon (30 uur werken/week). Onze economie zal daar zeker de gevolgen van dragen. Maar misschien is dat voor sommigen bijkomstig. En volgens mij zal de voorgestelde versnippering van werkgelegenheid de loonkost zeker opdrijven. Vooraleer met zulke voorstellen af te komen eerst eens te rade gaan bij mensen die het kunnen weten. Ga met uw ei van Colombus eens naar de CD&V nu het nog tijd is. De gesprekken voor de vorming van een nieuwe federale regering duren al zolang en zijn nog volop bezig. Uw voorstel kan die gesprekken alleen maar een ferme boost geven.

 • door Carlos Pauwels op vrijdag 19 september 2014

  Zou men bij Femma niet beter eens gaan brainstormen over hoe het ACW de Arco gedupeerden gaat vergoeden i.p.v. het af te schuiven op de belastingbetaler die er niets mee te zien heeft? Schuld en boetedoening zijn termen die ik mij vaag herinner uit mijn schooltijd. Dat zijn toch christelijke waarden? Of is dat met de naamsverandering ook veranderd zoals zoveel zaken die nu anders zijn dan toen ik school liep in een katholieke school?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties