menu
Toon menu
Olifant

Zeer zware straffen voor doders olifanten in Zimbabwe

Vijf ivoorstropers zijn in Zimbabwe veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf. Het Zimbabwaanse gerecht wil stropers het signaal geven dat op het doden van olifanten voor ivoor zware straffen staan.
woensdag 17 september 2014

Vijf stropers werden in juni 2014 gearresteerd in Zimbabwe toen ze probeerden te ontsnappen aan een wegcontrole van de politie. Na een lange achtervolging werden ze klemgereden op een doodlopende weg. De politie vond in de auto vijf olifantentanden, verschillende wapens en munitie.

Drie van de vijf zijn twintigers, de jongste is amper 21. In het vonnis erkent de rechter dat de vijf veroordeelden niet eerder zijn opgepakt voor stroperij, maar dat ze direct waren begonnen met het zware werk en daarvoor een harde straf verdienen.

Dreigende uitsterving

Ook andere landen zien zich genoodzaakt om stropers te ontmoedigen met een hard beleid. In heel Afrika staat de olifant sterk onder druk door de aanhoudende stroperij, vooral om de Aziatische markt te bevoorraden.

Het Keniaanse parlement nam vorig jaar een noodwet aan in een poging de stroperij op olifanten en neushoorns aan banden te leggen. De straffen voor stroperij zijn er vergelijkbaar met die voor terrorisme.

reacties

Eén reactie

  • door donaldje op donderdag 28 januari 2016

    Super. Alhoewel ik de stropers nog liever gestroopt zag worden dan ervoor te moeten betalen om ze eten te geven in de gevangenis.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties