menu
Toon menu
irak.jpg

Verenigde Staten en extremisten: nauwe banden

De Verenigde Staten willen het extremisme van Islamitische Staat (IS) bestrijden. Maar wat minder bekend is, is dat de VS extremistische groepen vaak heeft gesteund. Een kort overzicht.
vrijdag 19 september 2014
  • De VS trainde vanaf 1979 Afghaanse strijders. De bedoeling daarvan was om de communisten in Afghanistan te verdrijven. Maar het waren deze Afghaanse strijders die de kern van Al-Qaeda vormden. Niemand minder dan Osama Bin Laden behoorde ertoe.

  • Ook in de jaren negentig was de VS actief in Afghanistan. De VS steunde toen de Taliban. Maar tegelijk was de Taliban tegen de VS. Toen dat duidelijk werd, stopte de steun aan de Taliban.

  • Nog in de jaren negentig bracht de VS Al-Qaeda-strijders over naar Bosnië. De VS deed dat om extra steun te bieden aan de moslims in Bosnië. De moslims in Bosnië waren op dat moment in een bloedige oorlog verwikkeld.

  • In 2011 brak een opstand uit in Libië. De opstand was gericht tegen de Libische leider Khaddafi. De VS steunde toen de Libyan Islamic Fighting Group in de strijd tegen Khaddafi. Maar die groepering stond op de lijst van terroristische organisaties.

  • In Syrië steunde de VS de opstand tegen president Assad. Onder de opstandelingen zaten groepen die later IS werden.