menu
Toon menu
Austerity2 2

Heeft besparen zin?

De nieuwe Vlaamse regering heeft ervoor gekozen om te besparen. Volgens de Vlaamse regering is dat nodig, want Vaanderen moet minder schulden hebben. Eenmaal de schulden weg zijn, kunnen we opnieuw groeien. Maar klopt die redenering wel?
maandag 29 september 2014

Kunstenaars, onderwijzers, studenten en gezinnen zullen allemaal moeten inleveren. Want Vlaanderen heeft te veel schulden, zo stelt de Vlaamse regering. We moeten eerst besparen. Daarna kunnen we opnieuw economisch groeien.

Maar veel belangrijke economen zijn het erover eens dat besparen niet werkt. Wanneer het economisch minder goed gaat, mag net niet bespaard worden. Het zorgt ervoor dat de economie nog meer achteruitgaat.

Er zijn genoeg voorbeelden die dat aantonen. In Griekenland en Spanje bijvoorbeeld, werd heel sterk bespaard. Maar veel leverde dat niet op. De werkloosheid nam toe, mensen werden armer en het ging nog veel slechter met de economie.

Dat is logisch. Want je kan maar economisch groeien door te investeren. En investeren betekent schulden maken. Dat is ook wat de meeste ondernemers doen. Als bijvoorbeeld een zaak opent, dan moet je eerst investeren en schulden maken. Pas dan kan je geld verdienen. Eigenlijk werkt dat voor een land niet anders.

Daarom is het opvallend dat de Vlaamse regering toch kiest voor besparen. Want alles wijst erop dat besparen niet leidt tot economische groei.

reacties

Eén reactie

  • door Carlos Pauwels op woensdag 1 oktober 2014

    Het mes snijdt langs twee kanten. Maar.... In 't verleden is er misbruik gemaakt van Keynes. Deze econoom zei wat men hierboven zegt: in minder goede tijden moet geïnvesteerd worden om de economie aan te zwengelen. Maar er moet redelijkheid zijn. Investeren is schulden maken en er moet een vooruitzicht zijn dat die later na het aantrekken van de economie kunnen terug betaald worden. En hier knelt het schoentje. In 't verleden heeft men de leer van Keynes misbruikt. Ook in goede tijden heeft men verder schulden gemaakt in plaats van dan een centje opzij te zetten voor barre tijden. Nu zitten we met zoveel schulden dat het niet meer verantwoord is nog meer schulden te maken. En dat is het probleem waar we nu mee worstelen. En er is ook nog Europa dat nauwlettend toekijkt op onze boekhouding. Zo moet de Vlaamse regering nu Oosterweel in één keer opnemen in de begroting i.p.v. te spreiden over enkele jaren. Ook de federale regering in wording heeft een uppercut gekregen van Europa met aangepaste boekhoudkundige regels, kostprijs +/- 16 miljard. Het is wat te gemakkelijk om nu te zeggen er mag niet bespaard worden en er moeten investeringen(schulden) gemaakt worden. Sedert de jaren '70, toen waren velen die nu commentaar hebben nog niet geboren, leven we boven onze stand. De kruik gaat zolang te water tot ze barst. Waarom denkt u dat er wereldwijd een probleem is van gebrek aan economische groei? Wel, er zijn wereldwijd veel te veel schulden gemaakt en die stal moet eerst uitgemest worden. Pas daarna kan het weer beteren. Ook de Europese motor Duitsland sputtert. Denkt u nu echt dat het overal oenen zijn die het voor 't zeggen hebben? Noem mij één geïndustrialiseerd land waar het momenteel schitterend draait en waar er een economische groei is om u tegen te zeggen. Een reeds geruime tijd overleden politieker zei ooit eens dat men op een economisch kerkhof geen sociaal paradijs kan bouwen. Dat hij/zij die de juiste sleutel in handen heeft opstaat.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties