menu
Toon menu
Bulgarije

EU-lidstaat Bulgarije blijft laks tegen illegale houthandel

Illegale houtkap is ook in de EU een probleem. In Bulgarije wordt jaarlijks 2,4 miljoen kubieke meter hout illegaal gekapt en verhandeld. Dat is een kwart van de jaarlijkse houtoogst van het land, zegt het Wereldnatuurfonds in een rapport.
donderdag 2 oktober 2014

De data hebben betrekking op de periode 2006 tot 2013. Hoewel de grootste inbreuken afnemen, blijft de illegale praktijk bestaan dankzij verschillende systemen om het hout formeel wit te wassen. Zo blijft de illegale sector jaarlijks 50 miljoen euro aan inkomsten opstrijken.

Barometer

In een studie eerder dit jaar toonde het Wereldnatuurfonds aan dat amper elf EU-lidstaten wetgeving hebben die streng genoeg is om de legaliteit te controleren van hout dat wordt ingevoerd, en boetes die hoog genoeg zijn voor wie betrapt wordt. België, Nederland, Luxemburg, Finland en Denemarken zijn bij die landen.

De andere zeventien landen van de EU hebben hun nationale wetgeving nog niet aangepast aan de Europese richtlijnen, leggen te lage boetes op of vervolgen niet streng genoeg, zegt het Wereldnatuurfonds.

Bulgarije doet het in 2014 wel iets beter in de Wereldnatuurfonds-barometer, mede dankzij de uitvoering van de de Europese houtwetgeving. De boetes die het land oplegt, blijven echter bijzonder laag. Hongarije doet het dan weer aanzienlijk slechter dan in 2012 en in Roemenië is de situatie gelijk gebleven.

Annual Revenues from Illegal Logging in Bulgaria

Bulgaria has made little progress against illegal logging