menu
Toon menu
Senioren

Helft ouderen in de wereld overleeft zonder pensioen

Bijna de helft van alle ouderen in de wereld die de pensioenleeftijd bereikt heeft, moet rondkomen zonder enige vorm van pensioen. Bij de 52 procent die wel een uitkering krijgen, is dat in veel gevallen onvoldoende, staat in een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van 1 oktober 2014.
donderdag 2 oktober 2014

Veel ouderen – mannen en vrouwen – moeten zo lang ze kunnen doorwerken en worden daar vaak slecht voor betaald. De auteurs van het rapport bekeken de situatie in 178 landen. In meer dan 45 landen krijgt meer dan 90 procent van de inwoners een ouderdomsuitkering of pensioen. In 20 ontwikkelingslanden is dat (bijna) 100 procent.

Europa

"Veel ontwikkelingslanden werken aan uitbreiding van hun pensioensystemen. Dat is een zeer positieve trend", zei Isabel Ortiz, directeur van de afdeling Sociale Zekerheid van de ILO. "Het is echter even belangrijk dat ouderen voldoende te besteden hebben. Ze hebben het recht oud te worden in waardigheid, zonder in armoede te belanden."

Opvallende resultaten, variërend van 25 tot 70 procent pensioendekking, zijn geboekt in China, Lesotho, Thailand, Oost-Timor en Tunesië. De onderzoekers constateerden ook dat toekomstige pensioengerechtigden in minstens veertien Europese landen – als gevolg van de vertraging van het economisch herstel in de regio – tegen 2050 lagere pensioenen zullen ontvangen.