menu
Toon menu
klimaatverandering.jpg

Oceanen verdoezelen opwarming van de aarde

De zuidelijke oceanen slorpen veel meer warmte van de klimaatverandering op dan lang is aangenomen. Het zou wel eens kunnen dat we de klimaatverandering onderschat hebben, zeggen onderzoekers.
maandag 6 oktober 2014

Onderzoekers van het Lawrence Livermore National Laboratory in de VS verzamelden alle mogelijke gegevens over de oceaantemperaturen voor de periode 1970-2003 en vergeleken die met de cijfers in de klimaatmodellen. Ze ontdekten grote verschillen voor de oceanen van het zuidelijk halfrond.

Ze vermoeden nu dat de opwarming daar in die 33 jaar tweemaal zo groot is geweest als tot nog toe uit metingen is afgeleid.

Snellere opwarming

In het noordelijk halfrond bleken de cijfers min of meer te kloppen. Maar alles samen zouden de oceanen 24 tot 58 procent meer energie absorberen dan gedacht. Dat betekent dat de aarde sneller opwarmt dan we denken.

De onderschatting van de zuidelijke oceanen is een gevolg van beperkt onderzoek ten zuiden van de evenaar. In het noordelijk halfrond werden vaker metingen gedaan door vracht- en onderzoeksschepen. Door de plaatsing van speciale boeien zijn de laatste jaren wel betrouwbare gegevens voor de zuidelijke oceanen beschikbaar.

reacties

Eén reactie

  • door Eradus op maandag 6 oktober 2014

    Als de oceanen 24 tot 58 procent meer energie absorberen dan gedacht, dan betekent dat NIET dat de aarde sneller opwarmt dan we denken, maar juist minder!!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties