menu
Toon menu

Spanningen nemen toe aan Indiaas-Pakistaanse grens in Kashmir

Bij vuurgevechten en mortieraanvallen langs de Indiaas-Pakistaanse grens in Kashmir zijn opnieuw twee burgers om het leven gekomen. Volgens lokale media raakten twintig mensen gewond, onder wie drie grenswachters.
donderdag 9 oktober 2014

Volgens India zouden Pakistaanse soldaten als eerste het vuur geopend op een dorp en een grenspost in de betwiste Indische deelstaat Kasjmir en heeft het Indiase leger vervolgens gereageerd op die aanvallen. Bij de gevechten kwamen op 8 oktober 2014 twee burgers om het leven.

Mogelijk loopt het dodentol verder op, want vier mensen zijn levensgevaarlijk gewond. Sinds het begin van de gevechten op 6 oktober zijn al tien burgers om het leven gekomen en raakten twintig mensen gewond.

De Pakistaanse regering heeft besloten om 10 oktober zijn nationale veiligheidsraad bijeen te roepen. Eerste minister Nawaz Sharif zal er zich met verschillende ministers en de legerleiding beraden over een "strategie die een sterke boodschap naar India stuurt."

Ook in India is er topoverleg gepland tussen minister van binnenlandse zaken Rajnath Singh en hoge legerofficieren. Intussen probeert premier Narendra Modi de gemoederen in zijn land te bedaren. Hij beloofde dat "alles snel weer in orde zal zijn."

Beide landen vochten al twee oorlogen uit over Kasjmir. In 2003 werd een wapenstilstand afgekondigd, maar India en Pakistan beschuldigen elkaar ervan die al verschillende keren te hebben geschonden. De gevechten van deze week behoren tot de meest ernstige inbreuken sinds deze wapenstilstand van kracht werd.

Tensions rise as Indian, Pakistani Armies clash along LoC, thousands flee to safer places

reacties

Eén reactie

  • door Ronald Van Beneden op donderdag 9 oktober 2014

    Als je weet dat de hinoes met alle geweld verdreven zijn nadat de welgestelde leiding in Kashmir had gekozen voor aanhechting bij India en het hindoeisme als regio godsdienst te kiezen gingen de moslims in deze streek de Hindoes te lijf met als dreigement dat ze allen op een beestachtige manier zouden omgebracht worden. Ze hadden de keus sterven of verhuizen. India kan Kashmir moeilijk opgeven cultureel gezien is het de geboorte en leefplaats van SHIVA. Laten ze het gebied over aan de moslims zullen alle bedevaartplaatsen vernietigd worden.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties