menu
Toon menu
Doodstraf

Doodstraf nog niet de wereld uit

Vele landen hebben de doodstraf afgeschaft. Maar er zijn ook 22 landen die nog steeds de doodstraf uitvoeren. Meestal zijn dat ondemocratische landen. Maar er zijn ook uitzonderingen.
dinsdag 14 oktober 2014

Meer dan honderd landen hebben de doodstraf afgeschaft. Welke misdaad burgers ook plegen, ze kunnen daar niet voor omgebracht worden.

Daarnaast zijn er 48 landen die de doodstraf in de wet hebben staan. Maar in die landen wordt de doodstraf niet uitgevoerd. Wanneer iemand ter dood wordt veroordeeld, dan wordt de straf automatisch omgezet in een levenslange gevangenisstraf.

Er zijn 22 landen waarin de doodstraf nog steeds wordt uitgevoerd. Ook twee democratische landen behoren daartoe. In Japan en de Verenigde Staten worden mensen terechtgesteld. Het gaat dan om zware misdrijven zoals moord. In de Verenigde Staten vindt de terechtstelling plaats in de gevangenis. De schuldige krijgt meestal een injectie met dodelijk gif.

Maar andere landen zijn nog strenger en wreder. In Saudi-Arabiƫ bijvoorbeeld kan je ter dood veroordeeld worden omdat je je partner bedriegt. Of omdat je homo bent. De terechtstellingen gebeuren er door middel van onthoofding in het publiek.

Het enige Europese land waar de doodstraf nog uitgevoerd wordt, is Wit-Rusland.