menu
Toon menu
Gaza 2

Belgen storten bijna 100000 euro voor Gaza

Volgens de organisatie Oxfam hebben Belgen alles samen 99764 euro gestort voor Gaza. Daarmee kon Oxfam zorgen voor water, voedsel en medische hulp. Maar het einde van de ellende in Gaza is nog lang niet in zicht.
woensdag 15 oktober 2014

Gaza werd deze zomer vijftig dagen lang gebombardeerd door Israël. Dat zorgde voor erg veel verwoestingen. Huizen, scholen en ziekenhuizen moesten eraan geloven. Vele kinderen blijven getraumatiseerd achter. Er is een groot tekort aan voedsel, woningen en scholen.

Het zijn organisaties zoals Oxfam die instaan voor de wederopbouw van Gaza. Met het geld dat Oxfam tot nu toe binnenhaalde, konden ongeveer 295000 mensen geholpen worden. Het gaat vooral om voedselhulp en medische hulp.

Maar Oxfam benadrukt dat het echt wederopbouwen van Gaza moeilijk verloopt. Dat komt omdat Israël maar heel weinig goederen toelaat tot Gaza. Materialen die nodig zijn voor de heropbouw kunnen zo niet tot in Gaza geraken.

Om een idee te geven: Gaza heeft nood aan 89000 nieuwe woningen en 226 nieuwe scholen. Daarvoor heb je ongeveer 700000 vrachtwagens met bouwmateriaal nodig. Maar Israël laat maar 1100 vrachtwagens per maand door.

Zolang Israël niet meer bouwmateriaal toelaat, zal het nog vijftig jaar duren vooraleer Gaza heropgebouwd is. Als er tenminste niet meer gebombardeerd wordt. Maar dat is lang niet zeker.