menu
Toon menu
Luchtvervuiling

Studie linkt autisme aan luchtvervuiling

De eerste resultaten van een studie door de University of Pittsburgh tonen een significant verband aan tussen autisme en blootstelling aan luchtvervuiling tijdens de zwangerschap en eerste levensjaren.
vrijdag 24 oktober 2014

De wetenschappers onderzochten in welke mate autisme-patiënten tijdens hun eerste  levensjaren blootgesteld waren aan giftige stoffen. Het gaat om stoffen als chroom, cyanide en styreen. Ze vergeleken die gegevens met twee verschillende groepen mensen die niet blootstonden aan deze giftige stoffen.

Bewijs

Uit het onderzoek blijkt dat de 217 onderzochte kinderen met autisme gemiddeld blootgesteld waren aan een hogere mate van giftige stoffen.

De stof styreen bijvoorbeeld geeft een veel hogere kans op een kind met autisme. Styreen wordt gebruikt voor het maken van plastics en verven. Maar het zit ook in de uitlaatgassen van voertuigen.

Volgens milieuverenigingen is dit een zoveelste bewijs voor de link tussen autisme en vervuiling. Ze willen dat de overheid dringend werk maakt van een strengere wetgeving.  Want deze nieuwe studie komt bovenop een groeiende stapel bewijsmateriaal dat luchtvervuiling en giftige stoffen linkt aan autisme. 

reacties

Eén reactie

  • door Ivan Derycke op zaterdag 8 november 2014

    Misschien leiden diegenen die ontkennen dat luchtverontreininging een probleem is en die Oosterweels, Uplaces, bedrijfswagens en andere onzin door onze strot duwen wel aan autisme?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties