menu
Toon menu
Atoombom

Financiële sector investeert in kernwapens

Er wordt nog steeds veel geïnvesteerd in kernwapens. Er zijn wereldwijd 411 financiële instellingen die investeren in de ontwikkeling van kernwapens. Het gaat dan concreet om verzekeraars, pensioenfondsen en banken.
donderdag 13 november 2014

De meeste investeerders komen uit de Verenigde Staten. Van de 411 financiële instellingen komen er 254 uit de Verenigde Staten. Maar ook in Europa zijn er belangrijke investeerders te vinden. Tot de grootste investeerders behoren het Franse BNP Paribas en het Britse Bank of Scotland en Barclays.

In Nederland is APB de grootste investeerder in kernwapens. APB is een pensioenfonds voor Nederlandse ambtenaren en leraren. Dat fonds gaf 968 euro aan onderzoek naar de ontwikkeling van kernwapens.

Protest

Onder andere in Nederland is er steeds meer protest tegen investeringen in kernwapens. Er werd een burgerinitiatief opgericht dat een verbod op kernwapens wil.

Maar er zijn ook steeds meer landen die een verbod op kernwapens willen. In december vorig jaar kwamen 150 landen bijeen om een verbod op kernwapens te bespreken.

Wereldwijd eisen actievoerders dat de financiële sector rekening houdt met het verkleinend draagvlak voor kernwapens.