menu
Toon menu

Elektronische sigaret: toch niet zo gezond?

Dat roken niet zo gezond is, dat weten we allemaal. Het is slecht voor het hart en de longen en je krijgt er kanker van. Maar sinds een aantal jaar bestaan er ook elektronische sigaretten. Die zouden veel minder ongezond zijn dan gewone sigaretten. Maar is dat wel zo?
vrijdag 28 november 2014

Elektronische sigaretten steken helemaal anders ineen dan een gewone sigaret. Hoe werken ze? Er zit een batterij in en wat vloeistof. Die vloeistof wordt verdampt en de roker ademt die damp in. Zo krijgt de roker nicotine binnen maar niet de schadelijke rook. Want damp is veel minder schadelijk dan gewone rook.

Maar uit een Japans onderzoek blijkt dat de damp van elektronische sigaretten helemaal niet zo gezond is. In de damp zouden ook kankerverwekkende stoffen zitten. In sommige elektronische sigaretten zouden zelfs meer kankerverwekkende stoffen zitten dan in gewone sigaretten.

Toch is het nog niet helemaal duidelijk of de elektronische sigaret echt zo ongezond is. Andere onderzoekers wijzen erop dat bepaalde merken slecht zijn. Maar dat betekent niet dat alle elektronische sigaretten ongezond zijn.