menu
Toon menu
Syrie

Te weinig opvang voor Syrische vluchtelingen

Theo Francken, de staatssecreatris voor Asiel en Migratie wil volgend jaar 225 Syrische vluchtelingen opvangen in België. Maar dat is eigenlijk veel te weinig.
maandag 8 december 2014

De oorlog in Syrië begon in 2011 en duurt nog steeds voort. Heel veel Syriërs vluchtten weg voor het geweld. Ze kwamen vooral terecht in de buurlanden van Syrië. In Turkije, Jordanië en Libanon verblijven heel wat Syrische vluchtelingen. Zoveel zelfs dat het voor deze landen erg moeilijk wordt om nog extra vluchtelingen op te vangen.

Er zijn momenteel ongeveer 3,6 miljoen Syriërs op de vlucht. Organisaties zoals Oxfam en Amnesty International vinden dat westerse landen veel meer inspanning moeten doen om Syrische vluchtelingen op te vangen. In plaats van 225 vluchtelingen zou België er 1800 moeten opvangen.

Waarom precies 1800? Meer dan dertig internationale organisaties vinden dat West-Europese landen 5% van de meest zwakke vluchtelingen moeten opnemen. Dat komt neer op 1800 vluchtelingen voor België. Dat is ongeveer acht keer meer dan het aantal vluchtelingen dat Theo Francken wil toelaten.

reacties

2 reacties

  • door Ronald Van Beneden op woensdag 10 december 2014

    Dat is dan toch al meer dan andere moslimstaten die niets ondernemen.

    • door Joris Verschueren op donderdag 11 december 2014

      u hebt het toch niet over Libanon en Turkije, die beide meer dan 1,2 miljoen vluchtelingen hebben opgenomen (Libanon heeft een bevolking van 4,3 miljoen, daar komen nog een half miljoen Palestijnse vluchtelingen bij)? Jordanie vangt om en bij het half miljoen Syrische vluchtelingen op, en in Irak zijn er ook zo'n 300'000.

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties