menu
Toon menu
Fortis 2

Belgische banken steken geld in misdaden

Belgische banken steken geld in bedrijven die het milieu verwoesten en de mensenrechten niet respecteren. Dat blijkt uit een rapport van de organisatie Facing Finance. Vooral de banken BNP Paribas en Deutsche Bank scoren erg slecht.
dinsdag 9 december 2014

Het rapport van Facing Finance bestudeert 25 grote bedrijven. Het gaat om bedrijven die erg veel CO2 uitstoten, kinderarbeid toelaten of activisten onderdrukken. Ook bedrijven die geneesmiddelen maken werden bestudeerd. Want in de geneesmiddelenindustrie bestaan er veel misbruiken. Arme kinderen worden bijvoorbeeld gebruikt om vaccins op uit te testen. Dat gebeurde in India. Het bedrijf GlaxonSmithKline was de schuldige.

Wat blijkt nu? Zowel Deutsche Bank als Paribas steken geld in GlaxonSmithKline. Met het geld dat Belgen op die banken zetten, worden dus misdaden gepleegd. De banken zijn mee verantwoordelijk voor deze misdaden, zo zegt Facing Finance.

Frank Van Aerschot, die deel uitmaakt van Facing Finance stelt: “Banken opereren met ons geld, dan mogen we toch op zijn minst eisen dat er geen misdaden begaan worden met dat geld.”

Dat het anders kan bewijzen sommige banken. Triodos bank bijvoorbeeld investeert in geen enkele van de 25 onderzochte bedrijven. Voor banken komt het dus gewoon aan op het maken van juiste en rechtvaardige keuzes, in plaats van te kiezen voor winst.

reacties

Eén reactie

  • door Eddy van Thielen op dinsdag 9 december 2014

    Niet moeilijk, banken zijn misdaad...

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties