menu
Toon menu
Betogingen hervormingen Spanje

Omstreden anti-protest wet in Spanje goedgekeurd

In Spanje is een wet goedgekeurd die de vrijheid van de burgers inperkt. De wet krijgt erg veel kritiek. Zowel in Spanje zelf als daarbuiten. Velen vinden de wet ondemocratisch.
vrijdag 12 december 2014

De nieuwe wet werd gisteren goedgekeurd in het Spaanse parlement. Een lichte meerderheid van het Spaanse parlement stemde voor. Sommige parlementsleden hadden hun mond dichtgeplakt uit protest tegen de nieuwe wet.

Maar wat staat er nu precies in de wet? Hier is een overzicht van enkele maatregelen

– Het organiseren van een niet-toegelaten betoging is strafbaar. Je kan er boetes voor krijgen van 600.000 euro. 

– Politieagenten mogen niet langer gefilmd worden. Wie dat toch doet riskeert een boete van 30.000 euro.

– Ook wie te weinig respect toont voor politieagenten kan beboet worden. Tot 6000 euro betaal je, als de politie vindt dat je hen beledigt.

Door deze maatregelen krijgt de politie dus erg veel macht. En voor de burgers wordt het veel moeilijker om te staken en op straat te komen.

Deze wet kan niet los gezien worden van de politieke en economische situatie in Spanje. Spanje werd heel hard getroffen door de economische crisis. Er wordt een streng besparingsbeleid gevoerd. Dat leidt tot heel wat protesten.

Het lijkt erop dat de regering deze protesten meer dan beu is. Met deze wet wil ze de protesten de kop indrukken. Maar tegelijk wordt de democratie zelf mee de kop ingedrukt. Want betogen en staken behoren tot de meest fundamentele rechten in een democratie.

reacties

2 reacties

  • door Jahi op woensdag 17 december 2014

    "Viva el Caudillo, ariba Espangna!!"De Caudillo is eindelijk teruggekeerd, het heeft wat aarde aan de dijk gehad, maar geduld loont zo zie je maar.

  • door Marianne op woensdag 24 december 2014

    Die nieuwe wet lijkt me een overtreding van de grondbeginselen van de EU en van de Universele Verklaring van de mensenrechten van de VN. Kan dat niet juridisch aangevochten worden voor een Europees hof of zoiets?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties