menu
Toon menu
Bekaert aalter 2

Het nut van staken (?)

België heeft er vier stakingen in een maand opzitten. Steeds keert de vraag terug of staken wel zin heeft? Zijn er geen andere middelen om actie te voeren? Wij zetten even enkele feiten op een rijtje.
dinsdag 16 december 2014
  • Staken is van alle tijden. De eerste staking vond plaats in het Oude Egypte. In het jaar 1152 voor Christus weigerden arbeiders het werk verder te zetten voor de farao. Resultaat? De arbeiders kregen uiteindelijk een hoger loon.

  • Ook in het Oude Rome kwamen stakingen voor. Naar het schijnt zouden daar de eerste algemene stakingen georganiseerd zijn.

  • In 1886 vond één van de grootste stakingen in België plaats. Daarbij vielen vele doden. Maar die doden vielen niet voor niks. De Belgische regering was geschrokken door de grootte van de staking. Eén van de resultaten van die staking? De afschaffing van kinderarbeid

  • Ook in 1936 werd er heftig gestaakt in België. De staking van 1936 leidde ertoe dat vakbonden en werkgevers gingen overleggen en samen afspraken maken. Dat was het begin van het sociaal overleg.

  • Maar niet elke grote staking levert overwinningen op. In de winter van de jaren 1960-61 werd er maar liefst 35 dagen gestaakt. Dat was tegen de eenheidswet van Minister Eyskens. De eenheidswet kwam er toch.

Is staken dan nuttig? Dat hangt eigenlijk van staking tot staking af. Er zijn erg belangrijke overwinningen geboekt door te staken. Maar sommige stakingen haalden ook weinig uit. Eén ding is wel zeker: staken is ongeveer even oud als arbeid zelf. Het is van alle tijden. Zolang mensen werken, zullen ze het werk neerleggen wanneer ze niet akkoord zijn met bepaalde beslissingen. Dat is wat ook nu in België gebeurt.