menu
Toon menu
Vrouwen in armoede

Lage inkomens zwaar getroffen door besparingen

Mensen die weinig verdienen, zullen zwaar getroffen worden door de besparingen. Dat berekenden een hoop sociale organisaties zoals Beweging.net en Netwerk Tegen Armoede.
donderdag 8 januari 2015

Ongeveer 20% van de Vlaamse burgers heeft een laag inkomen. Het gaat om mensen die minder dan 21.000 euro per jaar verdienen. Voor gezinnen ligt de grens op 31.500 euro per jaar. Gezinnen die minder dan dat bedrag verdienen, hebben dus een laag inkomen.

Verschillende sociale organisaties berekenden dat net deze groep mensen hard wordt getroffen door de besparingen. Hoe hard? Een gezin met een laag inkomen zal vanaf 2016 ongeveer 70 euro per maand minder verdienen. Dat is een erg voorzichtige schatting. Waarschijnlijk zal het bedrag hoger liggen.

70 euro per maand minder is erg veel voor mensen die al weinig verdienen. Het zal moeilijk zijn om rond te komen.

De verschillende sociale organisaties benadrukken dat de besparingen niet rechtvaardig zijn. Het klopt niet dat de laagste inkomens zoveel moeten inleveren. De sociale organisaties hopen dat de regering nog correcties zal aanbrengen.