menu
Toon menu
c95360bb-1f53-4a6c-b725-979b977c512e-620x372.jpeg

3400 vluchtelingen stierven door oversteek Middelandse Zee

Steeds meer vluchtelingen proberen Europa te bereiken via de Middellandse Zee. Met gammele bootjes wagen ze de oversteek naar Europa. Vaak betalen ze daarvoor grote sommen geld aan mensensmokkelaars.
dinsdag 13 januari 2015

In 2014 probeerden meer dan 207.000 vluchtelingen de Middellandse Zee over te steken. De meeste vluchtelingen waren afkomstig uit landen waar er oorlog is. Er waren vooral veel vluchtelingen uit Syrië en Eritrea.

Ongeveer 3400 vluchtelingen overleefden de oversteek niet. Zij kwamen om doordat hun boten zonken. Het komt ook soms voor dat smokkelaars de boten zomaar verlaten. Hierdoor blijven vluchtelingen soms wekenlang ronddobberen op zee. Vaak zonder eten of drinken.

Vorige maand nog werden 1000 Syriërs gered van boten zonder stuurman. Smokkelaars hadden de boten op automatische piloot gezet. Op die manier hopen de smokkelaars niet gepakt te worden. Maar dit loopt dus meestal fout af voor de vluchtelingen.

De organisatie Human Rights Watch wil dat vluchtelingen op een veilige manier Europa kunnen bereiken. Dat kan door vluchtelingen het recht te geven om naar Europa te komen. Op die manier kunnen we heel wat nodeloze doden vermijden, zegt Human Rights Watch.