menu
Toon menu
Syriza

Wie wint de Griekse verkiezingen?

Zondag zijn er in Griekenland verkiezingen. Alles lijkt erop dat de linkse partij Syriza die verkiezingen zal winnen.
woensdag 21 januari 2015

In een peiling die gisteren verscheen kwam de partij Syriza als grootste uit de bus. Als we de peiling mogen geloven kan Syriza tot 34 procent van de stemmen halen.

Een overwinning van Syriza kan erg grote gevolgen hebben. Want Syriza is tegen de besparingen die Europa heeft opgelegd aan Griekenland. De linkse partij wil dat er opnieuw wordt onderhandeld over die besparingen. De vraag is hoe Europa daarop zal reageren.

Tien procent


De kans zit er dik in dat Syriza zal winnen. De tweede partij in de peilingen is de partij van Antonis Samaras. Samaras is op dit moment de premiers Griekenland. Maar zijn partij scoort maar 27 procent in de peilingen. Dat is een groot verschil met Syriza. Alle andere partijen blijven onder de 10% in de laatste peilingen.

De communistische partij KKE haalt in de peilingen ongeveer vijf procent. Ook de extreem-rechtse partij Gouden Dageraad haalt ongeveer vijf procent.